Algemene beschouwing

Door Berend Leistra op 23 november 2023 om 21:50

Algemene beschouwing

7 november 2023

Beste mensen voorzitter college en raadsleden.

Vanmiddag zijn we hier bij elkaar om de begroting 2024 te bespreken.

Het is een begroting met als je zo op het eerste gezicht kijkt, die niet velen grote veranderingen zal ondergaan. Deze is de eerste 2 jaren in evenwicht en voor de jaren erna komt er ook wel een oplossing. Want voor het 2026 is hebben we 2 jaar rekeningen te gaan en ervaringen uit het verleden leren ons dat er gemiddeld een positief resultaat van de laatste 9 jaar €2.327.000  is, daarmee kunnen we de tekorten van 2026 en 2027 ongedaan maken.

Berend_Algemene_BeschouwingWat ons nog wel wat zorgen baart is de stijging van de loonontwikkeling in Nederland en hoe deze dan weer door gaat werken in onze begroting. Dat geldt met name ook voor de organisaties die diensten voor ons verlenen. Hier komen we bij het indienen motie op terug. Aan de hand van enkele thema’s zal ik nu enkele onderdelen uit de begroting toelichten. De ChristenUnie vindt dat in de gemeente Ooststellingwerf dat eenieder die leeft onder armoedegrens er een te veel is. Het is goed dat er maximaal ingezet wordt op preventie en vroeg signalering van schulden om te voorkomen dat inwoners in de schuldhulpverlening of sociale problemen komen. Daarbij is het dus goed om meer capaciteit van budgetadviseurs en ervaringsdeskundigen in te zetten. Het is ook belangrijk om te extra inzet te plegen om te voorkomen dat jongeren al in een situatie komen dat zij vroegtijdig grote schulden hebben. Want kinderen en jeugdigen die al snel in armoede geraken levert bij hun veel stres op en dat komt de schoolprestaties ook niet ten goede.

De kracht van de samenleving is de zorg voor elkaar. Investeer een goed aanbod van noodzakelijke zorg. Deze moet goed dichtbij en bereikbaar zijn, ook in de kleine kernen. Zorg voor een goede ondersteuning van de mantelzorgers. Het is ook goed  dat er laag drempellege dagbesteding beschikbaar is. Minimaliseer de regels en drempels bij het aanvragen van een mantelzorgwoning.

Voorkom eenzaamheid.

Ouderen worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Vaak ontstaan erdoor lichamelijke of geestelijke klachten een verminderde mobiliteit. Het is dan ook goed om lezen dat er ingezet wordt op intensieve samenwerking met en tussen zorgpartijen om ervoor te zorgen dat ouderen dan ook zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Maar de jongeren mogen we hier ook niet vergeten. Jongeren hebben te maken met een hoge druk om te presteren en kunnen daardoor in een sociaal isolement terecht komen. Het is goed dat het Gebiedsteam op plekken aanwezig zoals: scholen, Jeugd ontmoetingsplaatsen en huisartsen waardoor ze jongeren vroegtijdig kunnen helpen als de problemen nog niet zo groot zijn, dit om te voorkomen dat later duurdere zorg nodig is.

De ChristenUnie vindt dat de energie transitie voor eenieder beschikbaar moet zijn. Het is goed dat de inwoners van onze Gemeente bij één loket terecht kunnen waar alle informatie kunnen krijgen over de diverse subsidiemogelijkheden, duurzaamheidsleningen en welke energiebesparende maatregelen mensen kunnen nemen. Maar onze grootste zorg is, kan iedereen de nodige financiële middelen vrij maken om de woningen energiezuinig en op termijn gasloos te maken. Iedereen moet wel mee kunnen komen.

De ChristenUnie pleit er voor dat we ons met elkaar inzetten voor betaalbare woningen zowel in de huur of koopsector.

Voor starters, alleenstaanden en jonge gezinnen wordt het steeds lastiger om een betaalbare woonruimte te vinden. Wij zien ook uit naar de discussie over alternatieve woonvormen of duurzaam ingerichte buitenstedelijke woningbouw ontwikkelingen. Deze moeten echter uiteraard een goede inpassing in het landschap krijgen. Ook zien wij kansen om de verpaupering in het buitengebied tegen te gaan door mogelijkheden te scheppen voor woningbouw bij vrijkomende agrarische panden.

Maar let wel voorzitter wat betreft, woningbouw is het jaar 2024 wat de ChristenUnie betreft het uur U, Wethouder, College kunnen wij U erop aanspreken als er volgend geen grootschalige woningbouw plaats vindt?  Want u weet ook wel de nood is hoog! Versterking van regionale arbeidsmarkt en de circulaire economie.

De ChristenUnie vraagt een speciale aandacht voor eenieder die om welke reden dan ook buiten het arbeidsproces staan. Zorg voor een goede begeleiding en probeer zoveel mogelijk passende werk te vinden. Door de regiodeal is er een leer- en kenniscentrum Bodem tot stand gekomen welke een belangrijke verbinden kan vervullen tussen de onderwijsinstellingen en de agrarische sector. Circulariteit is vanaf nu dan ook niet in onze economie s handelen weg te denken.

Ooststellingwerf is een fietsvriendelijke gemeente. Het gaat daarbij onder andere om de veiligheid en de doorstroming te bevorderen. Veilige kind school routes, maar ook snelle fiets verbindingen met voldoende stalling en oplaatpunten behoren tot een eerste basisvoorziening te zijn voor onze verkeersdeelnemers.

De ChristenUnie is dan ook ingenomen met de jaarlijkse verhoging van €700.000 in 2024 en 2025, om de kwaliteit van wegen-, fiets-, en voetpaden te verbeteren. Hierbij vragen wij ook aandacht voor de duofietsen, dat paden en met name doorgangen wel doende ruimte bieden.

Recreatie en toerisme.

Verdere ontsluiting van onze toeristische trekpleisters als verbinding van het Werelderfgoed, Koloniën van Weldadigheid. Want Ooststellingwerf is door zijn ligging een aantrekkelijke verblijfslocatie locatie voor toeristen die de Koloniën van Weldadigheid bezoeken. Wat kan Coöperatie Appelscha Regio 3.0 hierin betekenen en hou lang loopt de subsidie overeenkomst nog de wij met hen hebben. Ook moet er duidelijkheid komen over de pilot vitaal vakantiepark De Hildenberg. Hoe gaan we hier mee verder en wordt het ook elders over de gemeente uitgerold. Want voor alle partijen is het van belang dat de koers van de gemeente duidelijk wordt!

Nieuwe buslijnen, betere verbindingen.

De gemeente Ooststellingwerf participeert actief om te komen tot een zogenaamd Hub voor het openbaar vervoer nabij de N381. Als ChristenUnie zien wij uit naar de eerste analyse van de werkgroep mobiliteit. Dit alles voor een goed en duurzaam openbaar vervoer netwerk met snelle verbindingen.

Nog geen korhoenders maar kraanvogels in het Fochtelooerveen, geen wolven in Oosttellingwerf. De korhoenders zijn nog niet in het Fochtelooerveen waargenomen, echter de kraanvogels zijn elk jaar wel weer aanwezig. De ChristenUnie staat dan ook voor behoud van natuur en bevorderen van biodiversiteit als rentmeester van Gods schepping. Maar een ander punt van zorg is de terugkeer van de wolf in onze natuurlijke omgeving. Deze is een bedreiging voor onze landbouwhuisdieren in de wei. Nederland heeft een cultuurlandschap met veel relatief kleine natuur gebieden. Het past dan ook niet dat de wolf hier de volledige vrijheid krijgt. Wij zien ook uit naar themabijeenkomst van 21 november.

Financiën

Voorzitter wij, de ChristenUnie zien dat dit college van B & W wel bereid is om wat meer geldelijke middelen uit reserve of incidentele overschotten in te zetten in de begroting dit om zo meer aan de wensen van onze burgers tegemoet te komen. Als ChristenUnie kunnen wij ons vinden in deze handels waardoor er meer financiële middelen voor onze samenleving beschikbaar zijn. Of anders gezegd: Met sparen spin je garen maar nu door de hoge inflatie, dus waardevermindering zou ik zeggen, met sparen kom je op de blaren.

Voorzitter, College wij wensen U dan ook Gods zegen voor uitvoeren van deze begroting.