Vlaggen en zo…

Door Willem Schaaij op 15 oktober 2021 om 23:20

Vlaggen en zo…

In Nederland zijn een groot aantal themadagen en -weken vastgesteld waarbij aandacht wordt gevraagd voor een specifiek onderwerp binnen de samenleving. Bij een aantal van deze dagen en weken wil ook de gemeente aandacht geven aan deze thema’s, om zo het onderwerp bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Eerder was er in de raad al veel commotie over, zodat het college dit nu graag geregeld ziet.

Vlag bij gemeentehuis

Het gaat om verzoeken vanuit de samenleving om een statement te maken voor initiatieven die gericht zijn op ‘aandacht vragen’ voor maatschappelijke thema’s. Het is natuurlijk onmogelijk om op alle initiatieven in te zetten, maar bepaalde initiatieven geven aanleiding om toch actief op in te zetten. Zoals initiatieven die gericht zijn op thema’s waarover zorgsignalen zijn ontvangen en waarbij uit de data blijkt dat er een bepaalde maatschappelijke urgentie is.

Door als gemeente zo in te zetten op initiatieven vanuit de samenleving, zorg je voor betrokken burgers en een breed draagvlak voor de verandering binnen de samenleving

Aanleiding van dit alles was de regenvlag en een jaar later de LHBTQ+ vlag. Waarom deze vlag hijsen bij het gemeentehuis? Om aandacht te vragen voor het feit dat iedereen er bij hoort, ongeacht geslacht of seksuele geaardheid.

Onder de kiezers van de ChristenUnie zullen velen zich afvragen of we die verandering in de samenleving moeten willen. Sterker nog, velen onder ons zijn op grond van de Bijbel van mening dat een dergelijke levenswijze zondig is. Daar kun je dus toch niet voor zijn? Toch hebben ook wij ingestemd met dit besluit. Het is niet goed om over de geaardheid van onze medemensen te oordelen. Sterker nog, als maatschappij zijn we aan elkaar verplicht om elkaar te accepteren in wie we zijn. Niet mijn levenswijze is de norm, ook onze Bijbelse overtuiging mogen we een ander niet dwingend opleggen. De maatschappij in het algemeen wil inclusief zijn, dat wil zeggen, iedereen mag er zijn, mag er bij horen. En overtuiging die zeker ook voor iedere geloofsgemeenschap geldt. “Heb je naaste lief als jezelf”. Is dat gemakkelijk? Nee, zeker niet! Onze eigen voorkeur of overtuiging voelt al snel als DE norm.

In het raadsvoorstel werd nog een tweede voorbeeld genoemd die voor iedereen veel gemakkelijker is te accepteren. “De problematiek binnen onze gemeente geeft aanleiding om in te zetten op maatschappelijke thema’s zoals ‘Orange the World’. We werken bij deze campagne mee aan het doorbreken van het taboe rond geweld, door duidelijk te maken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is.”

Tja.. en zo zullen we wel meer onderwerpen zijn die aandacht behoeven. Wat dat betreft kunt ook u contact met de gemeente opnemen. Norm is wel.. het moet relevant zijn voor de maatschappij en op een of andere wijze ook in onze gemeente.

Als ChristenUnie vonden we het mandaat wel erg ruim. We zouden graag vooraf op de hoogte worden gebracht, zodat we een dergelijke actie niet pas lezen in de krant of op het nieuws horen. Dit amendement heeft het helaas net niet gehaald (9 tegen 10). Blijft over dat, in het geval we het vanuit de pers vernemen, we achteraf er iets van kunnen vinden en op de agenda plaatsen. Maar we horen de wethouder al zeggen ‘U als raad heeft ons het mandaat gegeven ….”

Laten we er maar op vertrouwen dat het college er verstandig mee omgaat.

Labels: