Geurbeleid Wet geurhinder en veehouderij.

Door Berend Leistra op 15 oktober 2021 om 23:00

Geurbeleid Wet geurhinder en veehouderij.

Op 15 juni 2010 heeft de Gemeenteraad van Ooststellingwerf een geurbeleid vastgesteld. Maar volgens het College van B en W was de destijds daarbij geleverde onderbouwing niet voldoende. Het college heeft hier samen met een externe deskundige onderzoek naar gedaan en kwamen met een nieuw voorstel wat betreft het geurbeleid.

geurbeleid - scharrelende varkens

Er zijn twee zaken die spelen bij het geurbeleid. Ten eerste voor de melkveehouderij geld een afstandsnorm van een geurgevoelig object ( veestalling ) tot de nabij gelegen woningbouw. In het geurbeleid van 2010 was deze binnen de bebouwde kom 50 meter buiten de bebouwde kom 25 meter. Het nieuwe voorstel van College was om van 50 m 100 m te maken en van 25 m 50 m te maken.

Ten Tweede bij de intensive veehouderij (kippen, varkens en kalveren) is in 2010 vastgesteld dat deze bedrijven een geuremissiefactor binnen de bebouwde kom van 8 odeureenheden en buiten de bebouwde kom van 20 odeureenheden mogen hebben. Dit is een getal wat de uitkomst is van een berekening die rekening houdt met het soort en aantal dieren het staltype en het ventilatiesysteem.

Voorstel van College was om deze getallen terug te brengen van 8 naar2 en 20 naar 8. Bij deze voorstellen geld wel dat vergunt, eenmaal vergund is dus bestaande vergunningen blijven rechtsgeldig. Echter wanner er om wat voor reden dan ook een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd moet worden moetende bedrijven wel aan de nieuwe afstandsnorm of odeurnorm voldoen.

 Ook als zij niet uitbreiden in dieren aantal maar bijvoorbeeld hun stal gaan renoveren. Dit is voor de fractie van de ChristenUnie dan ook de reden geweest om tegen het voorstel van het college te stemmen. Immers wij hebben in onze mooie Gemeente Ooststellingwerf veel lintbebouwing en daardoor zouden agrarische bedrijven bij renovatie in de problemen kunnen komen en kunnen zij ook niet inspelen op nieuwe eisen van dierenwelzijn. In de raadsvergadering van 28 september zijn er ook nog aantal amendementen ingediend die andere normen voorstelden deze hebben het niet gehaald.

Maar uiteindelijk was bij de stemming over het collegevoorstel ook geen meerderheid in de raad dus blijft alles bij het oude en de vastgestelde normen van 2010 blijven gehandhaafd.

Nog iets anders bij de discussie over het geurbeleid mochten 3 raadsleden niet meedoen aan de discussie dit in verband met integriteit. Dat was ook op mij van toepassing doordat ik een melkveebedrijf heb zou belangenverstrengeling kunnen ontstaan. Maar als wij niet meededen aan de discussie behielden wij wel het stemrecht.

Labels: